Logo
SEMICE
Seguiment dels
petits mamífers comuns
d'Espanya
CA | ES | EN

Divulgació

Un dels objectius prioritaris del projecte és motivar una aproximació als sistemes naturals mitjançant el coneixement dels petits mamífers i la seva dinàmica poblacional, posant èmfasi en la importància de recollir dades sobre l’evolució de les comunitats a partir d’un protocol fàcilment reproduïble, que permeti la participació de totes les persones interessades en aquest grup faunístic. A més, el projecte té una dimensió remarcable com a eina de divulgació i conscienciació, potenciant la inquietud per descobrir un grup de fauna clau pels ecosistemes. La tasca divulgativa es porta a terme bàsicament a través de les següents activitats i recursos:

Jornades de formació

Orientades a futurs col•laboradors del projecte. En primer lloc, s’ofereixen cursos intensius d’un cap de setmana on es treballa el coneixement de les espècies que viuen a Catalunya i es posa en pràctica la metodologia de mostreig, incloent aspectes relacionats amb la manipulació dels animals i el tractament de les dades. També s’organitzen jornades tècniques dirigides a un públic més específic, que ja coneix el projecte i necessita guanyar confiança en la identificació de les espècies.


Activitats de divulgació general

Es divideixen en dues tipologies segons si estan adreçades al públic general i familiar o a l’àmbit escolar.

Sessions adreçades al públic general i familiar (Nits o Dies dels ratolins)

Revisió conjunta dels paranys d’una parcel•la seguint el protocol, per tal que els assistents puguin conèixer la metodologia del projecte i veure alguns exemplars de primera mà. De forma complementària, s’organitzen xerrades, jocs i tallers per contextualitzar les espècies i el seu estudi: màscares, punts de llibre, egagròpiles, pells, etc. Algunes d’aquestes dinàmiques apareixen resumides a aquest programa de divulgació de la Vall d’Aran. Les sessions es difonen en forma de programa anual dins el cicle Segueix la natura, coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Sessions a l’escola (El món dels ratolins)

tallers en centres educatius que tenen l’objectiu d’introduir l’alumnat al coneixement dels petits mamífers a través d’una xerrada interactiva i de l’ús de recursos visuals i pràctics, com ara l’observació de pells o l’anàlisi d’egagròpiles.


Materials i recursos

Físics

Dos recursos que permeten donar a conèixer els petits mamífers i la seva importància als ecosistemes.

  • La maleta dels petits mamífers: amb una mostra de pells, material de trampeig, làmines amb imatges de les espècies, guies d’identificació, etc.
  • Anàlisi d’egagròpiles: per aprendre a identificar els principals grups d’espècies de petits mamífers a partir de les restes òssies, així com els seus depredadors. Els resultats obtinguts poden incorporar-se al web, al mòdul d’anàlisi de la dieta.

Digitals

Recursos que permeten practicar la identificació d’espècies a partir d’imatges i entendre com el protocol facilita l’anàlisi de les dades obtingudes.

  • Joc-test d’identificació d’espècies: cal escollir entre sis opcions possibles i el jugador rep una puntuació en funció dels encerts i el temps invertit.Enllaç
  • Clau de caràcters: permet trobar l’espècie corresponent a partir d’un sistema de selecció basat en les característiques que presenta un individu.Enllaç
  • Joc de simulació metodològica: simula els paranys i els individus capturats al llarg del mostreig d’una estació teòrica, de manera que el jugador ha d’intentar esbrinar l’abundància real a partir de les dades de les recaptures. Enllaç

© 2024 Museu de Ciències Naturals de Granollers
Contacte | Notes legals | Crèdits | Subscripció al butlletí