Logo
SEMICE
Seguiment dels
petits mamífers comuns
d'Espanya
CA | ES | EN

Participació

Què cal fer per participar-hi

Us heu de posar en contacte amb els coordinadors a través del formulari que apareix a l’apartat de la web “Participeu-hi !


Divulgació i pedagogia

El projecte té també una dimensió remarcable com a eina de divulgació i conscienciació respecte els sistemes naturals en general i el grup faunístic en particular, així com sobre el treball i el plaer associats a la tasca naturalista.

Hi ha diferents projectes adreçats a públics diversos, cursets, estades d’aprenentatge per a joves, colònies infantils, animacions familiars, etc. que es poden inscriure en aquest epígraf.

És important remarcar què en tots els casos l’activitat de divulgació o formació s’adapta a una estació preestablerta d’acord amb l’estàndard i l’aval científic corresponents i no a l’inrevés. La metodologia de captura implica una interacció forta i estressant per als animals que només es pot justificar en el marc del projecte de recerca. Capturar els animals només pel plaer de veure i tocar-los, no fora acceptable, a banda de que la regulació de les activitats de captura científica no ho permet. 


La xarxa de col·laboradors

Actualment hi ha actives més d’una cinquantena d’estacions. Algunes d’aquestes estan integrades en els plans de seguiment d’alguns espais naturals protegits i els seu seguiment el fan tècnics del mateix espai o professionals. Les altres estan distribuïdes per tot el territori i són majorment a càrrec de col·laboradors no remunerats.

És, per tant, una xarxa que funciona de manera hibrida professional/voluntariat per bé que la seva tendència és créixer en el nombre d’estacions a càrrec dels col·laboradors “amateurs”.

De fet, la clau de la seva continuïtat i expansió en el futur, descansa en la consolidació d’un bona xarxa de col·laboradors no professionals.

En el mapa de les estacions podreu saber quin és el responsable de cada una d’elles.


Que aporta el projecte als participants?

La no professionalitat no vol dir que els col·laboradors no tinguin un retorn per la seva participació. El projecte col·lectiu dona la satisfacció personal de contribuir a una tasca comuna i  posar una peça en un mosaic de dades que finalment revela una imatge inèdita d’una realitat inabastable des de l’esforç individual.  Però no és només això. El treball de camp en aquest cas, permet una vivència emocional de contacte amb els animals impagable, i d’altra banda hi ha un procés de formació continuat que acompanya la participació en el projecte, mes enllà d’adquirir els coneixements i les destreses bàsiques per començar a treballar-hi.

La metodologia a més, és agraïda per compartir-la amb altres persones, o fins i tot – si hi ha vocació divulgativa- per obrir-la a petits grups. El nombre de persones en una revisió no afecta en absolut la probabilitat de captura ni el rigor de la manipulació.

Cada dos anys, si tot va bé, es fan trobades generals amb tots els participants, per tal de conèixer-nos, avaluar el projecte tècnic i els seus resultats i fer alguna pinzellada formativa.


Com es sustenta econòmicament

El projecte compta amb diferents suports institucionals que han fet i fan possible el disseny del projecte, la coordinació i supervisió tècniques, i el material de treball (paranys, instruments de mesura,...), així com el manteniment d’algunes estacions particulars i en especial, les emmarcades en espais naturals protegits.

Amb caràcter general cal destacar:

Els recursos propis del Museu de Ciències Naturals de Granollers, institució que empara i promou el projecte des del seu inici.

L'ajut del Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA) de l’estat espanyol, que el va integrar dintre dels plans de seguiment de la biodiversitat (d’obligat compliment per normativa europea) per la vàlua dels petits mamífers com a bioindicadors.  Aquest ajut es va fer efectiu els primers anys (2011-2013), el projecte va ser presentat com a proposta de la Sociedad Española de Conservación y Estudio de los Mamíferos (SECEM).

La vigent subvenció de la Fundación Biodiversidad que ha de cobrir bàsicament el material i els recursos, per a donar un nou impuls d’expansió i consolidació de la Xarxa. Entre d’altres, la posada a punt d’aquest mateix web. En aquest cas la institució titular és també, la SECEM.

De manera específica, recolzant estacions o projectes locals:

  • Diputació de Barcelona, gràcies a la signatura d’un conveni de col·laboració entre aquesta Institució i el Museu de Granollers (2015), per tal d’establir una xarxa d’estacions de seguiment de petits mamífers en diversos parcs naturals. Aquest conveni garanteix la continuïtat del seguiment a llarg termini. De moment, es realitza en 5 parcs naturals, tot i què és preveu ampliar la xarxa d’estacions a d’altres espais naturals.
  • Conselh Generau d’Aran que amb el seu suport facilita la continuïtat de dos estacions i de les sessions de divulgació familiar lligades a la de Era Honeria, en el marc del “Projecte de Seguiment i divulgació dels petits mamífers de la Vall d’Aran”
  • Parc Natural de Collserola, dona recolzament econòmic i logístic al projecte SEMICE des de l’any 2008.
  • Parc Natural de l’Alt Pirineu tot integrant la realització de dues parcel·les en les tasques dels seus tècnics.
© 2024 Museu de Ciències Naturals de Granollers
Contacte | Notes legals | Crèdits | Subscripció al butlletí