Logo
SEMICE
Seguiment dels
petits mamífers comuns
d'Espanya
CA | ES | EN

X Tancar Neix una nova xarxa de seguiment per obtenir dades de les espècies de petits mamífers més amenaçades de Catalunya

La Xarxa de Seguiment de Micromamífers Semiaquàtics és un nou projecte del Grup de Recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers basat en la participació ciutadana i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, que té com a objectiu principal conèixer les tendències poblacionals dels petits mamífers lligats a rius i estanys, concretament de la rata d’aigua (Arvicola sapidus), l’almesquera (Galemys pyrenaicus) i les tres espècies de musaranya d’aigua (Neomys fodiens, N. milleri i N. anomalus).

Un nou projecte basat en la ciència ciutadana

La metodologia per intentar detectar les espècies és senzilla, ja que es farà exclusivament a partir dels seus indicis, sobretot excrements. Els trams de riu escollits s’han de prospectar caminant dins l’aigua i revisant amb cura els llocs en què es poden trobar rastres (roques dins el riu, marges, etc).

El nou projecte pretén crear una xarxa d’uns 150 sectors de seguiment repartits per Catalunya, i cada sector està format per 3 trams de riu d’uns 200 m de llarg. La condició indispensable que ha de tenir cadascun d’aquests sectors de seguiment és que siguin trams de riu on es tingui constància de la presència d’alguna d’aquestes espècies en els últims 10 anys.

L’any 2024 ha començat a funcionar la xarxa de seguiment amb un abast limitat i amb caràcter d’assaig per tal d'avaluar l’efectivitat del mètode cobrint uns primers sectors de seguiment distribuïts pel territori. Actualment, ja compta amb uns 40 voluntaris que enguany prospectaran prop de 150 trams de seguiment. Per tal que els participants puguin adquirir els coneixements necessaris per iniciar els seus mostrejos, aquesta primavera s’han realitzat tres jornades de formació a diferents punts del territori (Montsant, Camprodon i Llavorsí). Cada formació ha comptat amb una part teòrica, que ha permès als participants conèixer el projecte, la metodologia de seguiment i les espècies objectiu, i una part pràctica al riu per aprendre a trobar i a identificar els seus rastres.

Bioindicadores i amenaçades

Aquestes són espècies rares i amenaçades, concretament quatre de les cinc es troben protegides legalment pel Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (2022), i en el cas de l’almesquera (Galemys pyrenaicus) també està protegida per la normativa europea. Una de les espècies, la musaranya d’aigua ibèrica (Neomys anomalus), a Catalunya només es coneix a un sol torrent de la Conca de Barberà. D'altra banda, l’espècie que històricament havia estat més comuna, la rata d’aigua, s’ha extingit de més de la meitat del territori des dels anys 90. A més a més, els micromamífers semiaquàtics són molt bons indicadors de la qualitat dels hàbitats fluvials ja que la seva presència indica que tant l’aigua com els ambients de ribera estan en bon estat.

La informació que actualment es té d’aquestes espècies és deficient, en gran part perquè són espècies difícils de detectar amb els mètodes ordinaris per a l’estudi dels petits mamífers. Per aquest motiu, es considera necessària la creació d’un programa de seguiment independent, però alhora complementari al ja existent seguiment de petits mamífers comuns SEMICE. És fonamental recollir dades per millorar el coneixement d’aquestes espècies i alhora poder adoptar mesures per a conservar o recuperar les seves poblacions.

Enllaços d’interès:

Grup de Recerca BiBio; Museu de Ciències Naturals de Granollers; Projecte SEMICE

Crèdits de les fotografies: 

  • Musaranya d'aigua - Ignasi Torre
  • Imatges formacions - César Llanos, Guillem Mas, Marc Vilella

Tornar
© 2024 Museu de Ciències Naturals de Granollers
Contacte | Notes legals | Crèdits | Subscripció al butlletí