Logo
SEMICE
Seguiment dels
petits mamífers comuns
d'Espanya
CA | ES | EN

Participeu al Projecte SEMICE!

Què cal fer per participar-hi?

Tens dos protocols en què pots col·laborar: el de trampeig en viu i el d’anàlisis de dieta. El primer es basa en la col·locació de 36 paranys de captura en viu en forma de parcel·la quadrada o rectangular: aquest mostreig es porta a terme dues vegades cada any i es necessiten quatre dies a la primavera i quatre la tardor. Per a més informació, recomanem llegir la metodologia.

Abans de fer-vos càrrec d’una estació SEMICE, cal tenir en compte que la vostra aportació al projecte serà més valuosa com més llarga sigui la vostra continuïtat. El primer pas per iniciar la vostra col·laboració és posar-vos en contacte amb l’equip de coordinació mitjançant aquest formulari. Per anar agafant experiència en la identificació i manipulació dels animals, és important poder participar a un dels cursos de formació o acompanyar a col·laboradors actius durant un mínim de dues campanyes de prospecció abans d’establir la vostra pròpia parcel·la o recuperar-ne una que estigui inactiva.

Si teniu la possibilitat de recollir egagròpiles i analitzar-les, podeu incorporar els vostres resultats i així ajudar també a ampliar el coneixement sobre la distribució i l’abundància dels petits mamífers.

Animeu-vos a participar!


La xarxa de col·laboradors

Algunes parcel·les estan integrades als plans de seguiment d’alguns espais naturals protegits i se n’ocupen tècnics del mateix espai. D’altres són conduïdes per voluntariat, que és la peça clau per garantir la continuïtat del projecte. Des del 2016, cada any hi ha unes 30 persones que s’impliquen en el projecte tot coordinant i desenvolupant el mostreig d’una o més estacions de seguiment.

Si consulteu el mapa de la localització de les estacions, veureu on estan situades i qui n’és el responsable. L’any 2021 va ser el primer en què es va arribar al centenar d’estacions actives de forma simultània.

Un dels anys en què es van incorporar més parcel·les noves va ser el 2019, en part gràcies a l’expansió del projecte cap a bona part dels espais naturals protegits gestionats per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.


Que aporta el projecte als participants?

El projecte és una bona oportunitat per ajudar a fer créixer un mosaic de dades que permet conèixer l’abundància de les poblacions de petits mamífers i la seva evolució: dos aspectes clau per entendre el funcionament dels ecosistemes. A més, permet observar la diversitat d’espècies de l’entorn proper, convertint cada col·laborador en el màxim expert de la seva zona. Finalment, també existeix la possibilitat de compartir el mostreig amb altres persones o, fins i tot, obrir-la a petits grups familiars a través de l’organització d’una Nit o Dia dels ratolins a la parcel•la.

Cada dos anys, es fa una trobada amb tots els participants per tal de conèixer-nos, resoldre dubtes, fer alguna pinzellada formativa i compartir els resultats del projecte.


Trobada SEMICE de l’any 2023. Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, 20 de maig.

© 2024 Museu de Ciències Naturals de Granollers
Contacte | Notes legals | Crèdits | Subscripció al butlletí