Logo
SEMICE
Seguiment dels
petits mamífers comuns
d'Espanya
CA | ES | EN

Metodologia

En que consisteix el treball?

El projecte es basa en l’establiment de parcel·les de seguiment que es mostregen dos cops cada any: a la primavera i a la tardor. La parcel·la sol ser un quadrat d’uns 75 m de costat, on s’instal·la una “graella” de 36 paranys (6x6), o bé un rectangle de 135x45 m (9x4 paranys). En ambdós casos, la separació entre paranys és d’uns 15 m.

Els paranys són de dos models: uns estan formats per dues peces (passadís i cambra) i els altres tenen un sol cos i són plegables. Del primer tipus n’utilitzem dues marques comercials: Longworth i Heslinga; del segon, s’utilitza el model Sherman. Són paranys de captura en viu, a l’interior dels quals es col·loca l’esquer i una mica de cotó hidròfug, per tal que els individus atrapats puguin sentir-se més protegits a l’interior. Tot sovint, els paranys es disparen per error o bé no s’activen malgrat l’entrada d’un petit mamífer, per això es recomana comprovar que funcionin bé abans d’instal·lar-los.

Cada campanya de mostreig consta de quatre dies. El primer dia es fa únicament el muntatge de la parcel·la, preferiblement a mitja tarda. A la franja mediterrània, es fan tres revisions al llarg dels tres dies següents, a primera hora del matí. A les parcel·les pirinenques, a més d’aquestes tres revisions, se’n fan dues de nocturnes. No obstant això, es recomana dur a terme les cinc revisions a totes les estacions on sigui pràctic aplicar-les pel voluntari, independentment de la zona geogràfica on es trobin. Els individus capturats es pesen, s’identifiquen, es sexen, es marquen i s’alliberen al mateix lloc.

El nombre de captures pot variar molt en funció de l’estació de l’any, de l’hàbitat, de la producció de fruits, etc. La mitjana del projecte es troba entre els 10 i 15 individus diferents capturats per parcel·la, al llarg d’una campanya. La informació recollida no només s’utilitza per calcular índexs d’abundància i tendències poblacionals, sinó que també permet estudiar altres paràmetres biològics, com ara la relació entre sexes o el percentatge d’individus que s’estan reproduint. A més, quan el nombre de captures i el percentatge de recaptures són elevats, es poden aplicar fórmules estadístiques que permeten inferir la mida poblacional real amb certa exactitud.

Per determinar la variació de les poblacions de petits mamífers al llarg del temps i de l’espai, cal garantir la màxima continuïtat de les parcel•les i l’aplicació de l’estàndard metodològic de la manera més regular possible: nombre i posició dels paranys, esquer, dates de mostreig, etc. Només així és possible comparar resultats entre anys i parcel·les, així com calcular tendències fiables.

Trobareu una descripció pràctica i il·lustrada de la metodologia al PROTOCOL SEMICE


Fitxes de treball i Recursos

Materials d’enregistrament i d’identificació per poder fer el treball de camp en òptimes condicions. Es compta, també, amb recursos digitals de recent edició com aquesta mateixa web i la base de dades associada, i  l’App SEMICE, basada en el software obert Cybertracker.

  • FITXA REGISTRE CAPTURES A4 | A5. Fitxa bàsica. Un registre per captura. Vegeu les indicacions sobre la notació a fer per marcar els diferents camps.
  • FITXA REGISTRE PARANYS. “Mapa” de la parcel·la. Útil per veure a cop d’ull la distribució de les captures o les possibles incidències sobre els paranys.
  • FITXA REGISTRE HABITAT. Per caracteritzar l’hàbitat amb detall al voltant de cada parany. És una feina entretinguda però que cal fer, encara que no cal que estigui feta ja la primera campanya!
  • GUIES D’IDENTIFICACIÓ. Preparades des de la coordinació del SEMICE, amb la idea sobretot de resoldre els casos més conflictius.
  • TAULA D'OBSERVACIÓ DE CARÀCTERS DISCRIMINANTS Per a les espècies Apodemus flavicollis / Apodemus sylvaticus
  • MANUAL D’ENTRADA DE DADES AL WEB. Formulari online que us permetrà bolcar i, si ho voleu, recuperar, les dades de camp. S’estrena aquest any i podria ser que arrossegués encara alguna imperfecció que agrairem que ens feu notar.
  • APP SEMICE HABITAT v.0523Fitxer zip amb la darrera versió de l'APP SEMICE HABITAT per Cybertracker i Manual de descàrrega i ús. Aquesta aplicació facilita la presa de dades en el camp gràcies a una interfície mòbil lleugera i molt gràfica.

Publicacions

© 2024 Museu de Ciències Naturals de Granollers
Contacte | Notes legals | Crèdits | Subscripció al butlletí